Kiropraktik
Vad är Kiropraktik?
Kiropraktik är en manuell behandlingsform där man i huvudsak använder händerna som verktyg vid undersökning och behandling av smärta och funktionsnedsättning i rörelseapparaten. En kiropraktor undersöker ryggraden, övriga leder, muskler och nerver i kroppen för att identifiera leddysfunktioner (s.k. låsningar), spänningar, förändrat rörelsemönster och eventuella skador. Behandlingen anpassas efter undersökningsfynden med sjukdoms- och skadehistorik i åtanke.
Kiropraktik involverar diagnostik, behandling och rehabilitering av rörelseapparaten samt rådgivning för att förebygga återkommande besvär. Behandlingsformen bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Kiropraktorer är en yrkesgrupp som är legitimerad av Socialstyrelsen. Yrkestiteln är skyddad och för att få kalla sig kiropraktor krävs att man har denna legitimation.
För den intresserade finns mer läsning om kiropraktik här Läs mer
Hur går ett besök till?
Före ditt första besök får du fylla i en hälsodeklaration som kiropraktorn går igenom tillsammans med dig. Du får sedan berätta om din sökorsak och en undersökning genomförs. Det kan innebära att kontrollera rörlighet, spänningar och reflexer samt göra neurologiska och ortopediska tester m.m. Därefter görs en bedömning av orsaken till din problematik och en diagnos ställs som ligger till grund för din behandling. Tillsammans med din kiropraktor diskuterar ni en behandlingsplan, vad som rekommenderas för dig samt vad som passar dina behov. Behandlingen kan bestå av ledjustering, laserbehandling, mjukdelsbehandling, rådgivning om egenvård, övningar och ergonomi.
Skulle dina besvär inte lämpar sig för kiropraktisk behandling och behöver ytterligare utredning hänvisas du till annan vårdgivare.
Vid undersökning och behandling kan du behöva ta av dig kläder och därför kan det vara skönt att ha underkläder som du trivs i.
Vad behandlar en kiropraktor?
Kiropraktorer behandlar skador och besvär relaterade till rörelseapparatens leder, muskler och nervsystem. Smärta, molande värk, domningar, utstrålningar i armar eller ben, stelhet samt nedsatt rörelseförmåga är vanliga symtom som patienter vill ha hjälp med.
Vad är det som låter vid en behandling?
Vid en HVLA-manipulation sker en tryckförändring i ledvätskan som kan medföra ett knakande ljud som är helt ofarligt. Ljudet kommer från luftbubblor inuti ledvätskan och fenomenet kallas för kavitation.
Exempel på vanliga sökorsaker:
- • Nacksmärta, nackspärr, huvudvärk, yrsel, migrän, käkledsrelaterade besvär.
- • Ryggvärk, ryggskott, ischias, höft- och ljumsksmärta.
- • Olika typer av knäsmärta som löparknä eller hopparknä. Fotsmärtor som hälsporre, hälseneinflammation och fotledsbesvär.
- • Axelsmärta, rotatorkuffsproblem, impingement, tennis- och golfarmbåge, handledsbesvär, domningar i fingrar och händer.
Efter din behandling
Alla reagerar olika på behandling och det kan även skilja sig från gång till gång. En god idé kan vara att ta det lugnt första dygnet efter din behandling. Det kan vara bra att avvakta med träning eller ansträngning tills du har blivit bättre. Rådfråga alltid din kiropraktor om du är osäker eller har några frågor.